1 Şubat 2017 Çarşamba

İŞ YAŞAMI VE SEVİMLİ KARAKTERLERİ...

Malumunuz uzun süredir iş yoğunluğumdan ötürü yazılarımı bir düzen dahilinde yayınlayamıyorum. Vakit kısıtlı, işler yoğun, yazı da beklemeyeceğine göre, özellikle iş yaşamında her an karşımıza çıkan gözlemlerimi sizlerle paylaşmanın tam zamanı. Eminim pek çoğunuz okurken ‘aynen, benimde başıma geldi’ diyebileceğiniz şeyler bulacak, sanki sizi anlatmışım gibi düşüneceksiniz. O halde hadi bakalım, başlıyorum.

İşi bilicen, işe gitmeyecen..

Tembel insan her yüzyılda, hemen her zaman diliminde elbet vardı, bu yeni bir olgu değil. Fakat zaman içerisinde bu durum da evrim geçirdi. Eskiden bilgisiz ve cahil kesimin ağzına sakız olan bu söz dizimi, günümüzde şişirilmiş egoların, mevki sahibi insanların, kolay elde edilmiş varlık sahiplerinin de hayatına dahil oldu. Keşke sözün tam da karşılığını hayata geçirseler, işe gitmeseler, çalışan kesimin gözünün önünde olup, ahkam kesip deli etmeseler diye düşünür olduk.



Siz çalışırken başınızda bekleyen, çalışmadığı halde çalışmanızı beğenmeyen, eksik bulan ama o eksiğin giderilmesi adına çözümü olmayan, çok konuşan hiç iş yapmayan insancıkların arasında kaldık. Eskiden tolere edebildiğimiz bu davranış biçimi yaşam koşullarının değişmesi, zalimin güçlenmesi, ezilenin ezilecek yerinin kalmaması nedeniyle içsel bir isyana dönüştü. Bastırılmış her duygu, her davranış gibi bir yerden patlak verir oldu. Hiç olmadı bizleri sonucu ölüm, nedeniyse strese bağlı hastalık sahibi yaptı.



Sizi köşeye sıkıştırmaya çalışan aklıevvel kesim..

Evet bir de böyle tiplerimiz var iş yaşamında. Bunlarda yukarıda saydıklarımın yaptığını yapar çalışmazlar ama bir farkla, bunlar kendince can alıcı sözler söyleyerek ‘hadi bakalım buna ne cevap vereceksin?’ diye sizi zorlarlar. Çalışmadıkları için vakitleri boldur. Bu vakitleri de kıytırık fikirleriyle ilk fırsatı kollayarak geçirirler. Siniriniz sağlamsa bu kişilere ağzının payını vermek bir süre sonra eğlenceye bile dönüşebilir. O size saldırır, siz onu paket edip geldiği noktaya geri yollarsınız.

Sorumluk alamayanlar / Dönekler..

İnsanı gün içerisinde çileden çıkaran bir diğer konudur sorumluluk sahibi olmayan/olamayan ve lafının arkasında durmayan kesim.. İş verirsiniz yapmaz, yapar yaptığının bilgisini vermez, üzerine alınmaz, bolca ‘ben demedim, bana söylenmedi, haberim yok’ gibi cümleler kurarlar. Kendi hatalarını başkalarına yüklemek gibi misyonları vardır. Azıcık iyi niyetli ve safsanız adam tüm günahını üzerinize yüklemekle kalmaz kendinizi suçlu hissetmenizi bile sağlayabilir.


Bananeciler / Salla başını al maaşını takımı..



Kurdukları cümleler kalıplaşmıştır. 100 metreden kolaylıkla açığa çıkarlar. Ne mi derler?

Valla ben mail attım.
Ben mail attım bir de takibini mi yapacağım?
Eğer ona mail atıldıysa bu kez durum değişir, ‘görmedim, duymadım’ deyiverir.
Ben aradım açmadı, banane..
He der geçerim neticede babamın malı mı?
Arkadaş bana bahsetmedi. Bilseydim hemen gönderirdim şimdi iletiyorum... (müşteri arıyorsa mutlaka bu cümleyi kurarlar.)
Ben gönderdim bilemem gerisini..
Ben mi yapıcam? Ben mi söyleyeceğim? Benim işim mi? v.b. söylemleri vardır.
İtekleyerek, her şeyi tek tek söylemeniz gereken kişilerdir. ‘Anlamadım’ diyerek işin başkasına yaptırılmasını çok güzel sağlarlar. O kadar çok söylenirler ki onların işini yapar duruma gelmeniz kaçınılmazdır.

Tek çözümü çözümsüzlük olanlar..

Genelde yönetici kesiminde bulunurlar. Sıkıntılarınızı aktardığınızda ‘ama sende …. yapıyorsun’ diyerek, size bok atıp işi içinden çıkılmaz bir hale sokarlar. ‘Yapacak bir şey yok’ cümlesi kalıp halini almıştır. Az biraz tahammüllü olduğunuzu sezdiyse tüm özveriyi sizden bekler, zira şikayetinize bulacak tek çözümü sizin sıkıntınıza tahammül etmeniz gerektiğini dikte ederek sağlamasıdır. Bir süre sonra tek çözümün çözümsüzlük olduğunu anlar ve içinize kapanırsınız. O da ‘bana gelmediğine göre yine işi hallettim’ diye düşünüp, egosunu okşar.

Eee saydıklarım gibiler çoğalınca haliyle çalışmak, yine çalışana düşüyor. O halde şimdilik ben işimin başına.. Bu yazıyı çok sevdiğim bir sözle bitirmek istiyorum.

Hepinize HAYIRLI işler dilerim.

26 yorum:

  1. Bu konuda söylenecek her seyi yazmis sın.su an ki ulke durumumuzun da bir ozeti olmuş yerinde saymanin en büyük sebebi.Kolay gelsin canim oncelikle kendine sonra cevresine dürüst olanların cogalmasi dilegiyle
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ne güzel bir yorumla karşılandım. Tiplemelerden daha çok var aslında ama işin özü bu diyebiliriz. Çalışan ve çalışmayan bu kadar net. İyi dilekler için teşekkür ediyorum. Sevgiler,

      Sil
  2. Eleştiren ve çamur atan çok yapan az her zaman. HAYIRlı günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanssız azınlık :) Hem yap, hem laf işit zor oluyor haliyle.

      Sil
  3. Pek çok iş yerinde var bahsettiğiniz karakterler. Ben de benzer konuda yazmıştım. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/2014/12/her-isyerinde-bulunan-8-demirbas.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha niceleri var. Fırsat bulursam ilavelerim olacak. Maalesef ki yazdıklarımla sınırlı değil. Çoklar, çok fazlalar :)

      Sil
  4. Çok güzel, güncel olmuş ve hala güncel, hiç eskimeyecek bir yazı ile dönmüşün Yağmur. Çok beğendim. Görseller de başlı başına bir yazı niteliğinde. Sanırım her okuyuşumda gözümün önünde bir figür belirecektir :)))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmene. Vakit bulabilirsem başka figürlerde anlatmak istiyorum. Uzaktan bakınca eğlenceli, gün içinde epey can sıkıcı. Yine de yazarken eğlendim. Heleki diyalogları yazsam gülmekten kırıp geçirecek cinsten. Mesela bi kargo olayı varki aklıma geldikçe gülüyorum :)) malzeme çok:))

      Sil
  5. Yağmur'um. Yağmur duasına çıkacaktım neredeyse. Oh be... Seni görmek ne güzel :) İyi ki çalışma hayatım olmamış dedim yazını okuyunca. Burada bile acı vuranlar oluyor. Canlı canlı çekmek zordur. Ben de şiir kitabım için harıl harıl çalışıyorum. Bloğumdan bir yayın yapayım diye girdim, epeydir ihmal ettim. E-posta ile takip bak ne güzel. Hemen gördüm paylaşımını güzel kızım :) Çok güzel yazdığını sen de biliyorsun canım benim. Kalemine sağlık. Sevgilerimle Yağmur'um :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Alemsin Ece abla yağmur duasına koptum. Valla çalışma hayatı hem güzel hem de zor. Biraz sorumluluk sahibiysen, benimsiyorsan işini, hele birde sevmişsen bunun aksini yapanlar sadece canını sıkmıyor hasta bile ediyor insanı. Ben İşimi çok seviyorum sevmeyeni de hiç sevmiyorum :)) senin uğraşın benimkinden de keyifli demek şiir kitabıyla uğraşıyorsun. Severek okuduğum her satır başka okuyucularda karşılık bulacak.. umarım en yakın zamanda raflarda yerini alır, çok sevindim buna. Kocaman Sevgilerimle..

      Sil
  6. blogları gezerken bu güzel blogu buldum ve hemen takibe aldım... bende beklerim ...

    www.soslubadem.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nassı yaniii beni unuttun mu? Biz zaten birbirimizi takip ediyorduk :(

      Sil
  7. Sen var ya çok tatlısın :))

    YanıtlaSil
  8. Blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  9. Yağmur kızım. Son yazıların artık görünmüyor. Sanırım bloğu bıraktın. Yokluğunu çok hissediyorum. Dilerim bu mesajı görürsün. Seni sevdiğimi sakın umutma, beni hiç unutma. Bayramın kutlu olsun canım. Sarılıp öpüyorum. Keşke gerçekten olsaydı :(((

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir yazı olmuş. ilgiyle okudum aynen doğru tespitler. :)

    YanıtlaSil
  11. Yağmur'cum neredesin?????
    Ses ver...:(

    YanıtlaSil
  12. Çok uzun bir tatil oldu Yağmur. Artık dinlenmiş olmalısın.

    Nasılsın?
    İyisin, di mi?

    YanıtlaSil
  13. Great post!

    You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? (f4f) Let me know on my blog with a comment! ;oD

    Have a great day!

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.com

    YanıtlaSil
  14. Merhaba, içerikleriniz için teşekkürler. Blog yazarlarının sosyal paylaşım ve buluşma noktasına sizleri de bekleriz. Böylelikle içeriklerinizi diğer blog yazarlarına tanıtabilir ve diğer blog yazarlarıyla kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. İyi çalışmalar. http://blogworld.com.tr.ht/

    YanıtlaSil
  15. Merhaba, blogunuzu ziyarete geldim. Benim blogumu yorum ve ziyaretinizle dedteklemenizi beklerim.

    YanıtlaSil
  16. Blogunuz oldukça yararlı bilgiler barındıyor.Zevkle takip ediyorum.Zaman ayırmak
    isterseniz yeni açtığım bloguma sizi de davet ediyorum.Takip ederseniz çok memnun olurum.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  17. hello dear sir/madam
    I read your blog İŞ YAŞAMI VE SEVİMLİ KARAKTERLERİ...for a long time. That's why you are requested to add this post to our blog in your portal.
    Verify in our blog this blog.professionalmovers.in . We keep sharing your blog with us from time to time.
    thank you

    This is My Blog:- Packers And Movers

    Hyderabad

    YanıtlaSil