1 Temmuz 2016 Cuma

İsrafil, Sûr’a gerek kalmadı, duyacak durumda da değiliz..



Bruno Bozzetto, çok sevdiğim bir çizgi film animatörüdür. Bir çok konuya eğlenceli bakış açısı tutan Bozzetto’nun en sevdiğim animasyonlarından biri olan ‘GOD’ı, yazımı okumaya başlamadan izlemenizi isterim.



Eveeet..

Bu güzel animasyonunda Tanrı’yı ve yaratılışı işlemiş Bozzetto..

Her şey ne de güzel başlıyor değil mi?

Tanrı onca gezegen arasından dünyayı seçiyor. Sonra sırasıyla doğayı, hayvanları ve insanları yaratıyor..

Ve başlıyor izlemeye..

Yaratılan onca güzel şey varken insanoğlu kavgalar, savaşlar, ölümler katıyor hayata…

Sonrası malum.. ‘DELETE’ tuşuyla dünya çöpü boyluyor..

İnsanlık bu güne dek hiç rahat durmamış, duramamış..

Bugün içinde yaşadığımız cehennemi ise an be an özene bezene hazırlamış, her gün ateşe bir odun atmayı ihmal etmeden..

Şimdilerde ortalık yangın yeri..

Ne için?

Koca bir hiç..

Tarihe baktığımızda -ki hiçbir zaman ilgim olmadı- ne var? Ayaklanmalar, savaşlar, ölümler, taht oyunları.. tamamı bana göre saçmalık.

Hiçbir zaman sahip olunamayacak şeyler uğruna yapılan savaşlar..

Düşünsenize, hayatta neye sahip olabilmiş insanoğlu?

Bedeninin bile asıl sahibi olamamışken, geçici güçlerin peşine düşüp öldükten sonra neyi yanında götürebilmiş?

Şimdilerde uğruna savaşılan toprak parçası bile yetersiz kalıyor ölü bedenleri gömmeye..

Ve düşünüyorum, İsrafil Sûr’a üflese kim duyacak feryatlardan? Ya da insanoğlu yarattığı kıyameti yaşarken, başka bir kıyametin kopmasına gerek kaldı mı?

Belki de Bozzetto’nun animasyonundaki gibi bir DELETE tuşuyla çöpü boylamalı dünya.. 






20 yorum:

  1. Birşey yapamadan, şaşkın, öfkeli, üzgün ... kıyamet senaryosundaki rolümüzün oynatılmasını bekler gibiyiz :(

    YanıtlaSil
  2. Yağmur.Bu konuda endişelendiğimi az çok biliyorsun yavrum.Dünyanın yaradılışına ve bizlere sunulmasına duyduğumuz minnet, mihnete dönüştü artık.Ben daha evvelsi gün bombalarla ölmüş onca insanın yaşam hakkı heba olduktan sonra, bu mubarek gecede kendim için dua etmekten, ileriye dönük bir şeyler dilemekten arlanmaz mıyım. İnsanların empati yapıp kahrolanları var, bir de kaale bile almadan rutinlerini götürenleri.Delete tuşunu çoktan hak etti dünya.Aç ve asla doymuyor, ama kimlere? Masumlara.Bu mubarek gecede Allah'ın bir sebep halkederek şu içlerimize ümitlenecek bir şeyler hissettirmesini diliyorum.Başka da hiç bir istemiyorum.Çünkü çok kişimizi kaybettik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konulardaki duyarlılığını biliyorum Ece abla. İnsanoğlu'nun varoluşundan bu yana usanmadan döşediği taşlar bugünkü cehennemi yaşamamıza sebep.. Onca güzellik varken dünyayı yaşanmaz bir yer haline getiren bizleriz. Bundan şikayetçi olan da biziz. Ecelimizle ölmek bile bir şans artık. Delete tuşunu çoktan hak etti insanlık. Dualarına yürekten katılıyorum dilerim kabul olur..Allah hepimizi affetsin..

      Sil
  3. ben de bazen dediğiniz gibi gökten devasa bir taş inse de şu insanlığı bende dahil alıp götürse diyorum. ama sonra büyük yürekli masumların hatrına bu dünyanın döndüğü aklıma geliyor, sakin kalmaya çalışıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin payı var Evrim. Kimse masum değil. Kendimiz edip kendimiz buluyoruz ve bunun ayırdına varamayacak kadar gaflet içerisindeyiz.

      Sil
  4. Eğer Annem tarafım, tarihte geçen bir Beylik olup ciddi rol oynamasa idi bugün ben de tarihe ilgi duymayacaktım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur.. Tarihte anlatılan güzel birşey görmedim keşke hep güzellikler olsaydı..

      Sil
  5. Yaşayıp gitsek olmaz mı sadece? güçlü daha güçlü hep güçlü en güçlü olmak için bu kadar uğraşmasak.

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bi konuya değinmişsin.. kalemin dert görmesin ;)

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir yorum olmuş. Özellikle insanların kendi yaptığı feryattan Sur'un sesini duyamayacak benzetmen çok hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir yazı olmuş. Bence de İsrafil borusunu çoktan çalmalı. Ama birde evlatlarımız var ya işte o zaman bende bir durup düşünüyorum. Aslında bence suç dünyanın değil ki! Suç biz insanların. Dünya bize elinde ne varsa veriyor. Biz ne yapıyoruz? Onu yok etmek için herşeyi. Bence delete olmayı dünya değil insanlar hak ediyor. Bizler daha küçücukken çocuklarımıza oyuncak diye tabanca almaya devam ettiğimiz sürece bu düzen de değişmeyecektir diye düşünüyorum. Yüreğine sağlık. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette suçlusu biziz, hepimiz.. Birimizin diğerinden farkı yok. Hepimizin payı var. Ama bir şey yaparak yada hiçbir şey yapmayarak.. Dediğin gibi o deleteyi çoktan hak ettik. Değerli yorumun için teşekkür ederim. Sevgiler,

      Sil
  9. ne güzel bir tuş, keşke benim de olsaaa :) bu animasyonu izledikten sonra aklıma yine ölüm geldi, yaşamın son bulacağı. hiç ölmeyecekmişiz her şey bize kalacak ve sonsuz bir hayat sürecekmişiz gibi kavgalar savaşlar içersindeyiz, anlamlandıramıyorum.insanoğlunun her şeye bu kadar aç ve bu yolda kavgalar etmesni bir tüelü anlayamıyorum

    YanıtlaSil
  10. Her şeyde bir kulp bulmada üstümüze yok. Bardağın yarısı boş demek yerine yarısı dolu demeyi ne zaman öğreneceğiz acaba? Belki o zaman güzelliklerin farkına varırız. İnsanlardaki şu güç hırsına hiçbir zaman anlam veremedim. Sanırım hiçbir zaman da anlamayacağım.
    Ayrıca çok güzel bir animasyondu. Çok güzel bir eleştiri. Bu güzel animasyonla tanıştırdığın için beni, çok teşekkür ederim. Kalemine, emeğine, yüreğine, düşüncelerine sağlık! :)
    Kocaman sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim ben teşekkür ederim bu güzel yorum için. Bir o kadar kocaman sevgilerde benden sana..

      Sil